خلق ثروت چیست ؟
در جامعه امروزی ما و با نرخ تورم موجود در کشور، میتوان گفت هر روز ارزش پول ملی در حال کاهش است و در نتیجه از توانایی خرید ما نیز کاسته خواهد شد. این دغدغه در میان افراد کشور ما که در طی سالهای اخیر، نوسانات اقتصادی زیادی را تجربه کردهاند، قابل توجه است. در این راستا افراد همواره در پی انتخاب حوزهای مناسب برای سرمایه گذاری هستند تا علاوه بر حفظ ارزش پول خود از خلق ثروت و کسب سود نیز بهرهمند گردند. در این مقاله میخواهیم راهکارهای مناسب سرمایهگذاری در شرایط نابسامان اقتصادی را بررسی نماییم و در نهایت تهدید را به فرصت تبدیل کرده و ارزش داراییهایمان را افزایش دهیم.
ارزش پول به چه معناست؟
ارزش پول علاوه بر معنای داخلی دارای معنای جهانی نیز هست. در سطح جهانی ارزش پول ملی ما در مقایسه با سایر ارزها سنجیده میشود و در سطح داخلی به این معنا خواهد بود که در ازای پول پسانداز شده قادر به دریافت چه چیزهایی خواهیم بود. ارزش پول ملی تابعی از قدرت اقتصادی هر کشور هم در عرصه بینالمللی و هم در داخل است و به میزانی که تعاملات اقتصادی یک کشور گستردهتر باشد، ارزش پول ملی نیز بیشتر خواهد بود.
در طی سالهای اخیر و به دلیل دگرگونىهاى سریع اقتصاد، کشورهاى در حال توسعه نرخ تورمهاى دورقمى را تجربه میکنند و همین امر موجب پایین آمدن ارزش پول ملی و پدیدار شدن مشکلات حقوقى و اقتصادى پیچیدهاى شده و برای افراد با درآمد ثابت و سرمایه داران نگرانیهایی را به همراه داشته است.
حفظ ارزش پول و خلق ثروت چیست؟
در شرایط اقتصادی بیثبات، دغدغه اصلی افراد جامعه آن است که؛ چگونه ارزش پول خود را حفظ نمایند؟
در طی ماههای اخیر که ارزش پول ملیمان دچار نوسان شده، تأثیر منفی بر روی کالاها و خدمات مختلف به همراه داشته است. در شرایط فعلی بسیاری از مردم برای حفظ دارایی خود در برابر کاهش ارزش پول به دنبال تبدیل ریال به کالاهای سرمایهای و با ارزش هستند که در نتیجه برخی از افراد در حوزههای مختلفی از جمله طلا، سکه، مسکن و ارز سرمایهگذاری نمودهاند. این وضعیت منجر به هجوم تقاضا به سمت این حوزهها شده که در نتیجه باعث ایجاد التهاب بیشتر در بازار و فریب مردم عادی برای خرید با قیمتهای غیرواقعی میشود. شایان ذکر است که هر یک از این حوزهها با توجه به نوسانهای فراوان موجود در فضای اقتصادی کشور، مخاطراتی را نیز به همراه خواهند داشت.
در این شرایط راهکار اصلی، تقویت زیرساختهای اقتصادی کشور است که بحثی کلان و پیچیده است و در حوصله این مقاله نمیگنجد اما میتوان گزینههایی را پیش روی افراد قرار داد تا بتوانند تا حد قابلتوجهی و با ریسک کمتری ارزش پولشان را حفظ کنند و در نهایت قدمی به سوی رونق وضعیت اقتصادی کشور برداشت.
تورم چیست؟
تورم یا Inflation به معنای افزایش نامتناسب سطح عمومی قیمتها است و به عبارت دیگر؛ میتوان تورم را روند صعودی و نامنظم افزایش قیمتها در اقتصاد بیان کرد. برای اندازهگیری این شاخص معمولاً در بازههای زمانی معینی قیمت انواع کالاها و خدمات در سراسر هر کشوری اندازهگیری و اعلان عمومی میشود. این نکته بدیهی است که هر چه میزان این پارامتر اقتصادی بیشتر شود، قدرت خرید یک واحد پول نیز کمتر خواهد شد و همین موضوع باعث ایجاد مشکل در اقتصاد یک کشور میشود.
تأثیر تورم بر اقتصاد و ارزش پول
ارزش پول ملی به عنوان هویت ملی ساکنان یک کشور است و همه بخشها و نهادهای مالی و اقتصادی کشور وظیفه دارند که از ارزش و جایگاه پول ملی در برابر نوسانات اقتصادی محافظت نمایند و تقویت آن همواره در اولویت قرار داشته باشد. مقدار سالم و اندک تورم امری مثبت قلمداد میشود، زیرا منجر به افزایش دستمزدها و تولید سودآور و شناور شدن سرمایه در اقتصادی رو به رشد میشود و تا زمانی که همهچیز به طور هماهنگ تغییر کنند، این شاخص زیانآور نخواهد بود. این پارامتر یکی از شاخصهای مهم در سنجش ثبات اقتصادی و سیاسی یک کشور است و بررسی و تحلیل آن، میتواند نقش بسزایی در تحلیل مسائل اقتصادی ایفا نماید.
مشکلات تورمی زمانی بروز میکنند که افزایش این شاخص با افزایش درآمد مردم متناسب نبوده و اگر درآمد افراد جامعه به میزان افزایش قیمت کالا و خدمات بالا نرود، به مرور زمان قدرت خرید مردم کاهش مییابد. نتیجهی این اتفاق کاهش رشد اقتصادی و بروز رکود است.
حفظ ارزش پول در مقابل تورم
یکی از مهمترین و بهترین راهکارها برای حفظ ارزش پول، سرمایه گذاری آن است. افراد سطح ریسکپذیری متفاوتی دارند که باید بر اساس آن، سرمایه گذاری مطلوب خود را انتخاب نمایند و در صورت عدم توجه به سطح تحمل ریسک خود ممکن است در انتخاب استراتژی مناسب سرمایه گذاری دچار خطا شده و متحمل ضرر جبرانناپذیری شوند.
این نکته شایان ذکر است که سرمایهگذاری در هر بازاری نیازمند دانش و مهارت خاص خودش است و نباید بدون آگاهی به آن ورود کرد.
بازار سرمایه، دریچه خلق ثروت
متأسفانه در چند سال اخیر، اقتصاد کشور ما به شدت تحت تأثیر نوسانات ارزی قرار گرفته است و برخی از افراد برای حفظ ارزش داراییهایشان این حوزه را به عنوان سرمایه گذاری با هدف کسب سود بیشتر انتخاب نمودهاند اما ورود افراد جامعه به عنوان سرمایه گذار به این حوزه، خود موجب آفت بزرگ و مهیبی برای اقتصاد کشور شده است زیرا؛ سرازیر شدن تقاضا به این سمت موجب التهاب بیشتر در این بازار توسط افراد سودجو، افزایش نوسانات قیمتی ارزهای خارجی و در نتیجه عرضه با قیمتهای غیر واقعی در بازار ارز شده که کاهش ارزش پول ملی را نیز به همراه داشته است. این اتفاق در سایر بازارهای سرمایه گذاری از قبیل مسکن، طلا و خودرو نیز به دلیل ورود بیرویه و غیرعلمی رخ داده است.
رونق تولید، دشمن رکود و تورم است و زمانی چرخ بنگاههای تولید خواهد چرخید که بخش مهمی از مشکلات تأمین مالی آنها برطرف شود. بررسی بازارهای مختلف در طی چند سال اخیر نشان میدهد که بورس و بازار سهام در طی این سالها به مراتب بازدهی بیشتری را در مقایسه با سایر بازارها رقم زده است. همچنین بازار سهام همواره در تمامی دورهها، رشد بیشتری در مقایسه با تورم داشته است.
افراد با سرمایه گذاری مناسب و آگاهانه در بازار سهام میتوانند علاوه بر حفظ ارزش دارایی خود موجب خلق ثروت شده، همچنین به میزان سهام خریداری شده در ریسک و بازده بنگاههای اقتصادی شریک گردند و به رشد اقتصادی کشور نیز کمک کنند و رشد اقتصادی هر کشور برابر با افزایش سطح رفاه و امید به زندگی مردم جامعه خواهد بود. این موارد نیازهای اصلی اقتصاد فعلی ما هستند و تبعات مثبت آن نصیب تمام دهکها و بهویژه دهکهای کم درآمد که در برابر بیکاری و تورم آسیبپذیرتر هستند، میشود.
یکی دیگر از ویژگیهای بارز بورس که میتواند به عنوان واکسنی در مقابل تورم عمل کند؛ داراییهای یک شرکت سهامی است. دارایی های شرکت قابلیت حفظ ارزش دارد و بازار سهام همواره سعی میکند ارزش دارایی های شرکت را مطابق با تورم بروز نماید. پس حتی اگر شرکت سودآور نباشد، ارزش داراییهایش میتواند محرکی برای افزایش قیمت باشد و این بهروزرسانی ارزش دارایی در قالب ارزش دارایی سهامداران خود را نشان خواهد داد که این نیز خود نمونهای از خلق ثروت است.
لازم به ذکر است که؛ اگر در بورس خبره باشید علاوه بر حفط ارزش پول خود، سود سرمایهگذاری خوبی را کسب خواهید نمود در غیر اینصورت حتی ممکن است متضرر شوید. یکی از ویژگیهای مثبت بازار سهام آن است که حداقل سرمایهای برای ورود به بورس وجود ندارد و افراد میتوانند با هر میزان سرمایه فعالیت خود را آغاز نمایند. این نکته را همیشه به خاطر بسپارید که بازار سرمایه، خلق ثروت با منابع مالی حتی اندک است و نباید به آن به چشم بازدهی کوتاه مدت و مقطعی نگاه کرد و سرمایه گذاران برای کسب بازدهی بیشتر باید این حوزه را با هدف بلند مدتی انتخاب نمایند.
راهکارهای خلق ثروت از بازار سرمایه
بررسیها نشاندهنده آن است که امروزه فرهنگ سرمایه گذاری در ایران در فاز متفاوتی قرار گرفته است و در طی این سالها افراد به بازار سرمایه توجه بیشتری داشته و با هدف کسب سود و خلق ثروت، نقدینگی قابل توجهی به این حوزه از سرمایه گذاری سرازیر است. در این راستا راهکارهای مناسب برای ورود به این بازار جذاب را مورد بررسی قرار میدهیم.
سرمایه گذاری در بورس به دو روش مستقیم و غیر مستقیم انجامپذیر است، که در ادامه به بررسی این دو مورد میپردازیم:
۱- سرمایه گذاری مستقیم در بورس:
در سرمایهگذاری مستقیم فرد با بررسی و تحلیل بازار اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار موجود در بازار سرمایه میکند. در این روش، شناخت کامل از سازوکار بازار سرمایه و دارا بودن دانش تخصصی در این حوزه ضروری و مهم است. این روش علاوه بر دانش تخصصی نیازمند صرف زمان کافی برای رصد بازار و تحلیل آن است. برای موفقیت در این روش فرد باید قادر به تحلیل وضعیت صنایع و شرکتها بوده و زمان مناسب برای خرید و یا فروش سهام مورد نظر را براساس روندهای رشد و یا کاهش قیمتها به درستی تشخیص دهد تا بتواند به سود مناسب و خلق ثروت دست یابد در غیر اینصورت متحمل ضررهای جبران ناپذیری خواهد شد.
۲- سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس:
این نوع از سرمایه گذاری مناسب افرادی است که زمان کافی و یا دانش و مهارت لازم را برای بررسی و تحلیل بازار سرمایه ندارند اما به چشم انداز بازار سرمایه خوشبین هستند و خواهان کسب سود در این حوزه هستند. امروزه برخی شرکتها در قالب شرکتهای مدریت دارایی به عنوان راهنما و مشاور در کنار سرمایهگذاران قرار میگیرند و به این افراد در مسیر خلق ثروت، خدمترسانی میکنند. شرکتهایی که خدمات مدیریت دارایی ارائه میدهند در واقع سرمایه افراد را میپذیرند و آن را در ابزارهای مالی مختلفی سرمایه گذاری میکنند. این روش در گروه سرمایهگذاری غیر مستقیم قرار میگیرد.
در این روش، سرمایه گذار مدیریت منابع مالی خود را به افراد خبره در این حوزه واگذار میکند. این متخصصان فرصتهای مختلف سرمایهگذاری را به دقت بررسی کرده سعی در افزایش بازده مورد انتظار افراد با کاهش ریسک سرمایهگذاری دارند. در حال حاضر سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس در قالب دو ابزار مالی انجام پذیر است:
۱٫ صندوقهای سرمایهگذاری
صندوقهای سرمایهگذاری ترکیبی از داراییهای مختلف مالی هستند. این صندوقها، نهادهای مالی هستند که پول افراد را جمعآوری کرده و در اوراق بهادار مختلف سرمایهگذاری میکنند و افراد به نسبت سرمایهگذاری خود، در سود یا زیان صندوق شریک هستند. مخاطب صندوقهای سرمایهگذاری را میتوان همه افراد اعم از حرفهای و غیر حرفهای، حقیقی و حقوقی در نظر گرفت. گاهی اشخاص دانش لازم را برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه دارا هستند ولی زمان کافی برای مدیریت سرمایه خود ندارند و گاهی دارای زمان کافی بوده اما دانش و تسلط لازم را ندارند.
صندوقهای سرمایه گذاری خود به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. برای آشنایی بیشتر با این صندوقها میتوانید به مقاله انواع صندوق های سرمایه گذاری مراجعه نمایید.
۲٫ سبدگردانی اختصاصی
سبدگردانی، سپردن سرمایه به متخصصین این حوزه با هدف کسب بازدهی و خلق ثروت است. متخصصان سبدگردانی بسیاری از عوامل تاثیرگذار از جمله میزان ریسک پذیری سرمایه گذار و میزان بازدهی مورد انتظارش را برای بهترین ترکیب دارایی هر سرمایه گذار در نظر میگیرد و با پایش مستمر این ترکیب ارزش دارایی سرمایه گذار را افزایش میدهد. این ترکیب میتواند شامل سهام مورد معامله در بازار سرمایه و یا صندوق های سرمایه گذاری مختلفی باشد که بر اساس تشخیص سبدگردان در جهت افزایش سود و خلق ثروت سرمایه گذار خریداری میشوند.
مدیریت دارایی آگاه
همانطور که در نمودار ابتدای مقاله نشان داده شده مدیریت دارایی آگاه توانسته با بیش از ۱۳ سال تجربه موفق در زمینه مشاوره و مدیریت سرمایه، بیش از ۳۹,۰۰۰% (منتهی به ۱ آذر ۱۴۰۰) بازدهی ایجاد کند که با اختلافی بسیار زیاد از سایر بازارها در ایران سودآور بوده است این گروه توانسته تاکنون بالغ بر ۷۵ هزار میلیارد ریال دارایی را در قالب صندوق های سرمایه گذاری و سبدهای اختصاصی مدیریت کند.
در حال حاضر این گروه علاوه بر صندوق های سرمایه گذاری، سرویس اختصاصی سبدگردانی را ارائه میکند که حداقل سرمایه لازم برای انجام آن مبلغ موقتاً ۵ میلیارد تومان است. اگر نیاز به دریافت مشاوره در خصوص خدمات مدیریت دارایی آگاه دارید با کلیک بر روی دکمه زیر فرم مشاوره ما را پر کرده و منتظر تماس از طرف مشاوران ما باشید.
کلام آخر
خدمت مدیریت دارایی چندین سال است که در کشورهای توسعهیافته دنیا جای خود را پیدا کرده و مورد استقبال فراوانی قرارگرفته است. با توجه به اینکه بازار سرمایه یکی از بازارهای جدید در ایران بهحساب میآید (سابقه ۵۰ ساله دارد)، خدمت مدیریت دارایی نیز خدمتی جدید در ایران است (که از سال ۸۷ در ایران آغاز شد) و افراد کمی از وجود این خدمت مطلع هستند. باوجود این که این سرویس بهتازگی مورد توجه قرارگرفته اما در همین مدت کوتاه بازدههای بسیار بیشتری نسبت به سایر بازارهای دیگر ار ایجاد کرده است که میتوان به آینده درخشان آن در ایران بسیار امیدوار بود. شرکتهایی که خدمات مدیریت دارایی ارائه میدهند در واقع سرمایه افراد را میپذیرند و آن را در ابزارهای مالی مختلفی که به صورت اجمالی در این مقاله به آنها اشاره شد سرمایه گذاری میکنند.
[views id=”10035″]